5 Haziran 2011 Pazar

Öfkeyi Olumlu Şekillerde İfade Edebilir,Kendi Gelişimimizi Güçlendirebiliriz.

    Öfke en dürüst duygularımızdan biridir. İfade edilmediğinde içe yansır,bedende birikir ve genellikle bir tür rahatsızlık olarak ifadesini bulur. Genellikle aynı konular üzerinde öfkelenir dururuz. Öfkelendiğimizde ve Öfkemizi ifade etmeye hakkımız olmadığına inandığıımızda, öfkemizi yutarız ;bu, kırgınlığa,üzüntüye veya deprasyona yol açar. Dolayısıyla , öfkemiz ortaya çıktığı zaman ilgi ister.Öfkeyle olumlu şekilde başa çıkmanın çok çeşitli yolları vardır. En iyi yöntemlerden biri, öfkeli olduğunuz kişiyle açıkça konuşmak ve birikmiş duyguları serbest bırakmaktır.  Şöyle diyebiliriz : Sana karşı öfkeliyim, çünkü  ............................................
       Karşımızdaki kişiyle konuşamayacağımızı hisettiğimizde öfkemizi içimizde biriktiririz ve bağırma isteiğimizi durduramayız. Öfkemizi serbest bırakmanın en iyi ikinci yolu , o kişiyle aynada konuşmaktır. Aynada kendi gözlerinize bakın. Bakmakta zorlandığınızı hissederseniz,ağzınıza veya burnunuza odaklanın. Size karşı hata yaptığına inandığınız kişiyle konuşur gibi tam olarak ne hakkında öfkeli olduğunuzu söyleyin. Hissettiğiniz bütün öfkeyi gösterin. bir kaç örnek vermek gerekirse :
* Sana öfkeliyim, çünkü .............
* Kırgınım, çünkü sen ................. yaptın.
* Çok korkuyorum, çünkü sen .................
         Bütün duygularınızı dışarı atın. Kendinizi fiziksl olarak ifade etmek istiyorsanız, bir kaç yastık alın ve onlara vurun. Öfkenizin doğallıkla akmasından korkmayın,duygularınızı yeterince içinde tuttunuz zaten :) suçluluk duymanıza, utanmanıza gerek yok, ne yapıyorsanız kendinizi iyileştirmek için yaptığınızı bilin, Çünkü duygularımız eyleme dökülmüş düşüncelerdir.
Düşüncelerimizin bir amaçları vardır ve onları zihnimizden ve bedenimizden   attığımızda, daha olumlu başka deneyimlere yer açarız.
Öfkeyi bitirdiğinizde, onları bağışlamak için elinizden geleni yapın. Bağışlamak, kendiniz için bir özgürlük hareketidir. Eğer bağışlayamıyorsanız yaptığınız egzersizler sadece olumsuz bir ifade olarak kalır ve sizin için iyileştirici etki yapmaz.
Öfkeyi serbest bırakmak içn başka yöntemlerde vardır. Bir yastığa bağırabilir,yumruklarınızı kendi kendinize sağa sola savurabilir ( boşluğa ) yatığa yada kum torbasına da vurabilirsiniz. Bir nefret mektubu yazıp , sonrada yakabilirsiniz. Arabanızdayken camları kapatıp avazınız çıktığı kadar bağırabilirsiniz. Teniz oynayabilir,yoga yapabilirsiniz.egzersiz yapabilir,yüzebilir, evinizin etrafında bir kaç tur koşabilirsiniz. her zaman kullandığımız elin diğeri ile duygularınız yazabilir ya da çizebilirsiniz. yaratım süreci doğal bir duygu boşaltım sistemidir. si de kendi tekniğinizi bulabilir yada bunların içinden kendinize en basit ve çözümkar geleni seçebilirsiniz. tabi ki bu tekniği güvenli bir şekilde seçmelisiniz, kendinize ve başkalarına karşı umursamaz yada tehlikeli davranmayın.......

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder